15
Dec
2011

Συνταγή για Χριστόψωμο

Σε δέκα μέρες έχουμε Χριστούγεννα και το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο παλιά έθιμα των Χριστουγέννων. Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων, πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του Χριστόψωμου. Το ζύμωμα του Χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό. Τι λέτε πάμε να ζυμώσουμε μαζί, με μια καταπληκτική συνταγή για Χριστόψωμο;συνταγη για χριστοψωμο

Υλικά Συνταγής:

  • 4 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
  • 2 κουτάλια σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτάλι σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτάλι τσαγιού γλυκάνισο
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • σουσάμι
  • ολόκληρα καρύδια

Εκτέλεση Συνταγής:

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για περίπου 15 λεπτά.
Βράζουμε το γλυκάνισο σε νερό ίσο με ένα φλιτζάνι του καφέ, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε λαδωμένο ταψί 22 εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας, κρατώντας λίγη για το στόλισμα του Χριστόψωμου. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται φτιάχνουμε ζωάκια, φυλλαράκια, δεντράκια, ότι θέλουμε και έχει κάποιο νόημα για τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε το ψωμί στο τραπέζι. Ένα είναι σίγουρο: ό,τι διακόσμηση κι αν φτιάξουμε, την κολλάμε πάνω στο Χριστόψωμο.
Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35 λεπτά.
Μόλις το χριστόψωμο πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, γιατί έχει ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο.

Το Χριστόψωμο έχει ίσως λίγο παραπάνω κόπο από ένα απλό ψωμί. Φέρνει, όμως, τέτοια μοσχοβολιά και αγάπη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που αξίζει την προσπάθεια, ειδικά αν γίνεται με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Καλή σας επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!

You may also like

τερινα τυριων
Συνταγή τερίνας τυριών
Συνταγή για χοιρινό φιλέτο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί συνοδευόμενο από κένελ τυριού και τοματάκι τσέρι.
Συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο
Συνταγή prosciutto με mango και δυόσμο

Leave a Reply