Χριστόψωμο, ένα χριστιανικό έθιμο.

συνταγη για χριστοψωμο

Σε περίπου 10 μέρες έχουμε Χριστούγεννα και το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο παλιά έθιμα των Χριστουγέννων. Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων, πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του Χριστόψωμου. Το ζύμωμα του Χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή την παραμονή των Χριστουγέννων, με ειδική μαγιά, που περιέχει και αποξηραμένο βασιλικό.
Πρόκειται για ένα στρογγυλό ψωμί, φτιαγμένο με διάφορα υλικά και περίτεχνα διακοσμημένο. Οι διάφορες αλλαγές του Χριστόψωμου οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.
Όσον αφορά τη διακόσμηση, θα βρούμε Χριστόψωμα με ποικίλο στόλισμα ανάλογα με την περιοχή. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όμως, χρησιμοποιούνται για το στόλισμα καρύδια και αμύγδαλα με το κέλυφος, και υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός φτιαγμένος από ζυμάρι που χωρίζει το Χριστόψωμο στα τέσσερα. Με ζυμάρι φτιάχνονται επίσης διάφορα σχέδια επάνω στο ψωμί που ποικίλουν από τόπο σε τόπο.

συνταγη για χριστοψωμο

Μια σημαντική διαφορά συνιστάται στο χρόνο κατά τον οποίο κόβεται και μοιράζεται το Χριστόψωμο στα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν δυο κατηγορίες, στην πρώτη το Χριστόψωμο κόβεται και μοιράζεται στο δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, ενώ στη δεύτερη, κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων. Επίσης σε κάποιες περιοχές, μέσα στο ψωμί τοποθετείται ένα νόμισμα που φέρνει τύχη, όπως πιστεύεται,σε όποιον το βρει.
Τέλος, διαφορές συναντούμε και στην ονομασία του Χριστόψωμου από περιοχή σε περιοχή. Εκτός από “Χριστόψωμο”, αποκαλείται και: “Το ψωμί του Χριστού”, “Σταυροψώμι”, “Χριστοκουλούρα”, “Κουλούρα”, “Βλάχες” ή “Σταυροί”.
Στρογγυλά ή όχι, διακοσμημένα με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, με νόμισμα ή χωρίς, το Χριστόψωμο πάντα συνοδεύει το γιορτινό τραπέζι των χριστιανών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες που τηρούν τα όμορφα ελληνικά αυτά έθιμα.

Δείτε εδώ τη συνταγή για Χριστόψωμο και πάμε μαζί να φτιάξουμε αυτό το ωραίο έθιμο.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *