Το Mojito είναι ίσως το πιο παραδοσιακό κουβανέζικο Cocktail, το οποίο έχει γίνει πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας. Η λέξη Mojito βγαίνει από τη λέξη Mojo, η οποία είναι το όνομα διαφόρων καυτερών (πράσινων ή κόκκινων ή και πορτοκαλί) σαλτσών. Η βασική συνταγή της σάλτσας Mojo αποτελείται από σκόρδο, ελαιόλαδο, κύμινο και πάπρικα. Στην Κούβα το μαγείρεμα mojo ισχύει για κάθε σάλτσα που γίνεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό ξινών εσπεριδοειδών.
Συνταγή για Mojito
- 50 ml ρούμι λευκό
- Μισό lime (μοσχολέμονο) κομμένο σε τρία κομμάτια
- 2 barspoons λευκή ζάχαρη (περίπου 2 κουταλάκια τσαγιού)
- 8 μεγάλα φύλλα δυόσμου
- Σόδα
Εκτέλεση
Σε ψηλό ποτήρι (highball) ρίχνουμε τα κομμάτια lime, τη ζάχαρη και τα πιέζουμε καλά με το γουδοχέρι. Προσθέτουμε τον δυόσμο και πιέζουμε ελαφρά με το γουδοχέρι μέχρι να αναδυθούν οι χυμοί και τα αρώματα του δυόσμου και του lime. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο (τριμμένο), προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε το ποτήρι με σόδα και διακοσμούμε με ένα κλωνάρι δυόσμο ή με ένα κομμάτι lime. Σερβίρουμε με καλαμάκια.