11
Aug
2011

Συνταγή για πηλιορείτικο Σπετσοφάι

Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Πηλιορείτικης Κουζίνας είναι το Σπετσοφάι ή πιο σωστά Σπετζοφάι. Το όνομα του το πήρε από τη λέξη “σπέτζα” που σημαίνει στην τοπική διάλεκτο πιπεριά. Πρόκειται για ένα χωριάτικο και καθαρά παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό το οποίο φτιάχνεται γρήγορα και απλά. Τι λέτε πάμε να φτιάξουμε μαζί πεντανόστιμο Σπετζοφάι; Δείτε παρακάτω τη συνταγή για 2 μερίδες.Πηλιοριτικο Σπετσοφάι

Υλικά:

  • ½ κιλό λουκάνικο χωριάτικο
  • ½ κιλό  πιπεριές πράσινες κέρατα (μακρόστενες)
  •  ½ κιλό  χυμό από φρέσκες τομάτες (ίσως και λίγο παραπάνω θα δείτε και με το μάτι ρίχνοντάς τες)
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά αποξηραμένη ή φρέσκια
  •  ½ κιλό κρεμμύδια

Εκτέλεση:

Σε καυτό λάδι τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές και τα κρεμμύδια ίσα ίσα να μαραθούν αφού πρώτα τα έχουμε  πλύνει και τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες χονδρές και τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρά να αρπάξουν λίγο.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση λουκάνικα, μία στρώση πιπεριές και από πάνω χυμό από φρέσκες τομάτες μέχρι να καλύφθει η επιφάνεια.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και δεν βάζουμε αλάτι ή πιπέρι γιατί το λουκάνικο είναι αρκετά πιπεράτο και αλμυρό.
Αφού τελειώσουμε το στρώσιμο ρίχνουμε από πάνω ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και την καυτερή πιπεριά αφού την έχουμε λιώσει λίγο με ένα πιρούνι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πολύ σιγά για περίπου μισή ώρα.
Αν χρειαστεί υγρά, προσθέτουμε.

You may also like

τερινα τυριων
Συνταγή τερίνας τυριών
Συνταγή για χοιρινό φιλέτο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί συνοδευόμενο από κένελ τυριού και τοματάκι τσέρι.
Συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο
Συνταγή prosciutto με mango και δυόσμο

Leave a Reply