27
Dec
2011

Συνταγή για μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικά γλυκίσματα που παρασκευάζονται από αλεύρι, μέλι και λάδι. Κατατάσσονται στα πατροπαράδοτα εθνικά μας γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπιτικό ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Για μερικούς θεωρείται ο Βασιλιάς των Χριστουγεννιάτικων γλυκών.
Ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή και πάμε να φτιάξουμε τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.Συνταγή για μελοακάρονα

Υλικά Συνταγής: 

  • 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1 κουτάλι σούπας μέλι
  • 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι τσαγιού σόδα
  • 1 κουταλάκι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτάλι σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτάλι σούπας κανελογαρίφαλα (σκόνη)
  • 1 φλυτζάνι κονιάκ
  • αλεύρι (όσο πάρει)
  • χοντροκοπανισμένα καρύδια για το στόλισμα

Για το σιρόπι:

  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι μέλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Εκτέλεση συνταγής:

Χτυπάμε πολύ καλά σε φαρδιά λεκάνη το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο νερό, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τα κανελογαρίφαλα, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και πλάθουμε σε μικρούς κυλίνδρους. Πιέζουμε με ένα πιρούνι (ελαφρά) σταυρωτά και βάζουμε τα μελομακάρονα σε ελαφρά λαδωμένο μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα.
Ψήνουμε στους 200 °C για 20′ με 30′. Μόλις γίνουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι μας: το νερό, τη ζάχαρη,το μέλι, και την κανέλα. Με μια σπάτουλα αφαιρούμε τον αφρό και πετάμε την κανέλα.
Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα λίγα μέσα στη κατσαρόλα για 1′ με 2′.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Χρόνια πολλά και καλή επιτυχία!!

You may also like

τερινα τυριων
Συνταγή τερίνας τυριών
Συνταγή για χοιρινό φιλέτο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί συνοδευόμενο από κένελ τυριού και τοματάκι τσέρι.
Συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο
Συνταγή prosciutto με mango και δυόσμο

6 Responses

  1. jenny

    Γεια σας ,ειδα αυτήν την συνταγή και μου αρέσει πολυ.Θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους αλεύρι βάζουμε μαλακό η για όλες τις χρήσεις?Και πόση ποσότητα αλευριού,μισό η ένα κιλό?Σας ευχαριστω !!!Καλές γιορτές

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλημέρα κυρία Τζένη. Το αλεύρι θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις.
      Όσον αφορά τη ζύμη, θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να μπορεί να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε ελάχιστα στο ψήσιμο. Στην ανάγκη, μπορούμε να δοκιμάσουμε ψήνοντας ένα μελομακάρονο.
      Καλή σας επιτυχία και καλά Χριστούγεννα.

  2. jenny

    Καλησπέρα,την σόδα την διαλύουμε στο νερό η στον χυμό πορτοκαλιού?Ρωτάω επειδή δεν διευκρινίζεται μέσα στην συνταγή που μπαίνει ο χυμός πορτοκαλι!!!Σας ευχαριστώ

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλησπέρα κυρία Τζένη, στην πρώτη παράγραφο στην εκτέλεση θα βρείτε την απάντησή σας.
      Χτυπάμε πολύ καλά σε φαρδιά λεκάνη το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο νερό, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, τα κανελογαρίφαλα και το κονιάκ.

  3. Τζινα

    Καλημέρα σσς ,καταρχάς συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σας .Θα ηθελα να σας ρωτήσω για τι χυμό πορτοκαλι .Δεν μπορώ να καταλάβω που μπαίνει αφου δεν γράφει πουθενά στην συνταγή .Και σε τι πρόγραμμα θα τα ψήσουμε αντιστασεις η με αέρα?αν τα βάλω σε μικρότερη θερμοκρασία θα υπάρξει πρόβλημα?σας ευχαριστώ πολύ .Καλες γιορτες με υγεία

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλημέρα κυρία Τζίνα και καλές γιορτές!!
      Ο χυμός πορτοκαλιού μπαίνει στο μείγμα μας για τη ζύμη λίγο πριν ρίξουμε το αλεύρι!!
      Για το ψήσιμο επιθυμητό είναι να βάλετε τον φούρνο σας στον αέρα… Τώρα για την θερμοκρασία μην βάλετε λιγότερη από τους 180 βαθμούς!
      Καλή επιτυχία, περιμένουμε σχόλιο μόλις τα δοκιμάσετε!! Καλές γιορτές με υγεία!!

Leave a Reply