Σήμερα θα σας προτείνουμε μια πολύ ωραία, καλοκαιρινή και καθαρά ελληνική συνταγή. Ένα πολύ ιδιαίτερο amuse bouche, με πολύ ωραία εμφάνιση και ελληνική γεύση, που μπορείτε να το προσφέρετε με το καλωσόρισμα των καλεσμένων σας. Τι λέτε, πάμε να φτιάξουμε μαζί τη συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο;
Υλικά συνταγής:
- 2 τμχ κριθαρένια παξιμάδια
- Τοματίνια Σαντορίνης
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ πάστα πράσινης ελιάς
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- 30 γρ φέτα
- 10 γρ γιαούρτι
- Κρέμα γάλακτος
- Μαϊντανός
- Δυόσμος φρέσκος
- Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
Αλέθουμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ και μόλις γίνουν πούδρα προσθέτουμε την πάστα ελιάς, λίγο ξύδι, λίγο ελαιόλαδο, και ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μίγμα μας την υφή της υγρής άμμου.
Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα τομάτας: κόβουμε σε μικρό καρέ τα τοματίνια Σαντορίνης και τα βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και λίγη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Ετοιμάζουμε τη μους φέτας προσθέτοντας σε ένα μπλέντερ τη φέτα, το γιαούρτι και λίγη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε μέχρι η μους μας να γίνει λεία.
Συνθέτουμε τον αναδομημένο κρητικό ντάκο με τον εξής τρόπο: σε ένα μικρό σφηνάκι τοποθετούμε βάζουμε ελάχιστη ποσότητα μους φέτας, στη συνέχεια το μίγμα από τα παξιμάδι, έπειτα τη μαρμελάδα από τα τοματίνια σαντορίνης και ακολουθεί λίγη μους φέτας. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το σφηνάκι μας με λίγο μίγμα από τα παξιμάδια και τοποθετούμε στην κορυφή ένα φύλλο δυόσμο. Με αυτήν τη διαδικασία πετυχαίνουμε ο κρητικός ντάκος μας να μοιάζει σαν ένα γλαστράκι.
Καλή σας επιτυχία!!