Στέφανα: Σύμβολο κοινής πορείας

Στην αρχαία Ελλάδα, κατά την τελετή του Γάμου, η Νύφη και ο Γαμπρός  φορούσαν Στέφανα από διάφορα φυτά όπως ελιά και κληματόφυλλα προς τιμή της θεάς Αφροδίτης. Στη Βοιωτία τα Στέφανα ήταν φτιαγμένα από σπαράγγια, συμβολίζοντας την ευζωία και τη γλυκιά ζωή…
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, τα Στέφανα ήταν φτιαγμένα από λεμονανθούς  και συμβόλιζαν την αγνότητα.
Στο Βυζάντιο, τα Στέφανα ήταν βασιλικά σύμβολα και έμοιαζαν με βασιλικές κορώνες. Το νέο σπίτι και η νέα οικογένεια των νεονύμφων, είναι το δικό τους μικρό βασίλειο όπου θα πρέπει να “κυβερνήσουν” με σύνεση, δικαιοσύνη και σοφία. Τα Στέφανα τόνιζαν τη μαρτυρική διάσταση της χριστιανικής ζωής αλλά και παράλληλα τις αμέτρητες θυσίες που πρέπει να κάνουν οι νεόνυμφοι στα πλαίσια της έγγαμης ζωής. Ο παραλληλισμός των Στεφάνων του Γάμου με τα φωτοστέφανα των αγίων δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ιερότητα της δέσμευσης.

stefana gamou
Γαμήλια Στέφανα

Σήμερα, τα Νυφικά Στέφανα, συμβολίζουν την ένωση των δύο ανθρώπων, της Νύφης και του Γαμπρού. Είναι οι κρίκοι που ενώνουν τη ζωή τους!! Η ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιεί τα Στέφανα για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ιερότητα της δέσμευσης των δύο νεονύμφων και για το λόγο αυτό στο τέλος του Μυστηρίου του Γάμου, ο ιερέας δένει τα δύο Στέφανα σφιχτά με την κορδέλα τους και έτσι δεμένα τα παραδίδει προκειμένου να φυλαχθούν. Ο παραλληλισμός των Στεφάνων του Γάμου με τα φωτοστέφανα των αγίων δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ιερότητα της δέσμευσης. Τα Στέφανα αρκετές φορές τοποθετούνται σε στεφανοθήκες, δίπλα στο εικονοστασι, για να δείξουν ότι ο Γάμος  είναι τόσο ιερός δεσμός όσο και η εκκλησία που τον ευλόγησε…

Κατά την τελετή του Γάμου και μέχρι τα Στέφανα να τοποθετηθούν στα κεφάλια των Νεονύμφων, τα Στέφανα είναι αφημένα μέσα σε ένα δίσκο με κουφέτα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ελεύθερες κοπέλες  παίρνουν κουφέτα από τον δίσκο, τα βάζουν κάτω απο το μαξιλάρι τους και περιμένουν ότι την τρίτη βραδιά θα δουν σε όνειρο τον άνδρα που θα παντρευτούν.
Ο κουμπάρος ή η κουμπάρα αλλάζουν τρεις φορές τα Στέφανα τα οποία παραμένουν στις κεφαλές των Νεονύμφων μέχρι το τέλος του Γαμήλιου Μυστηρίου όπου ο ιερέας τα δένει σφικτά και τα δίνεει στο Ζευγάρι.

Στέφανα για το Gamos
Γαμήλια Στέφανα σε δίσκο με κουφέτα

Τα Στέφανα του Γάμου παραμένουν ως ενθύμια όχι μόνο στους Νεονύμφους αλλά και στους μακρινούς απογόνους τους. Για το λόγο αυτό επιλέγονται πρωτότυπα υλικά για την κατασκευή τους που αντέχουν στο χρόνο, όπως πολύτιμα μέταλλα, ημιπολύτιμες πέτρες και κρύσταλλα.

Καλά Στέφανα!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *