Συμβουλές για να φτιάξετε τη Λίστα των Καλεσμένων σας

Αν έχετε 50 καλεσμένους σε δεξίωση με buffet, μπορείτε είτε να έχετε καθορίσει εκ των προτέρων τις θέσεις τους, είτε όχι. Αν όμως έχετε 100 ή περισσότερους καλεσμένους σε σερβιριστό μενού ή buffet, τότε σίγουρα θα θέλετε να έχετε διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι τακτοποιημένοι σε μία θέση. Γιατί? Καταρχήν, στον κόσμο αρέσει να ξέρει πού θα καθίσει καθώς επίσης και με ποιόν. Έπειτα είναι πολύ εξυπηρετικό και τέλος δε θα δημιουργηθεί καμία αναστάτωση για το πως και με ποιους θα καθίσουν οι καλεσμένοι σας. Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς να κατανείμετε τους καλεσμένους σας σωστά και εξυπηρετικά στις θέσεις τους.

1. Το ζήτημα των θέσεων είναι ένα ευέλικτο ζήτημα. Ρυθμίστε το με όποιο τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα όλοι.

Ξεκινήστε νωρίς! Έχουν υπάρξει φορές που καθίσαμε 2-3 ημέρες πριν τη Γαμήλια Δεξίωση, με μια νύφη και ένα γαμπρό, μόλις να ξεκινούν να φτιάξουν το πλάνο των θέσεων. Μην το κάνετε! Έχετε σημαντικότερα πράγματα να κάνετε αυτές τις ώρες! Σίγουρα, δεν θα βλάψει κανέναν να κάνετε καμιά μικροαλλάγη της τελευταίας στιγμής, αλλά φροντίστε να έχετε το πλάνο σχετικά έτοιμο τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.

2. Κατηγοριοποιήστε τους καλεσμένους σας

Δημιουργήστε μία επιπλέον στήλη στην λίστα των καλεσμένων σας, κατηγοριοποιώντας τους ανά συγγένεια ή σχέση: φίλοι της νύφης, οικογένεια της νύφης, φίλοι του γαμπρού, οικογένεια του γαμπρού, οικογενειακοί φίλοι της νύφης, οικογενειακοί φίλοι του γαμπρού, συνάδελφοι και επαγγελματικοί γνωστοί της νύφης, συνάδελφοι και επαγγελματικοί γνωστοί του γαμπρού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε εύκολα να διαχωρίσετε τη λίστα και και να δημιουργήσετε λογικές ομάδες ανά τραπέζι. Τώρα θα χρειαστεί να κατανείμετε αυτές τις ομάδες στις κατάλληλες θέσεις.

3. Ζητήστε ένα πλάνο από την Αίθουσα Δεξιώσεων

Ζητήστε ένα πλάνο με τον αριθμό των τραπεζιών καθώς και πόσες θέσεις χωράει με άνεση το κάθε τραπέζι από την Αίθουσα Δεξιώσεων που κάνετε τη Δεξίωση σας. Πάρτε χαρτί και στυλό και αρχίστε να φτιάχνετε παρέες και να τοποθετείτε τους καλεσμένους σας στα τραπέζια.  Μπορείτε να βάλετε post-it με τα ονόματα των καλεσμένων ώστε να μπορείτε εύκολα να κάνετε αλλαγές και να έχετε και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

4. Ώρα για το νυφικό τραπέζι…

Ένα παραδοσιακό κεντρικό τραπέζι δεν είναι στρογγυλό, αλλά μακρύ και ίσιο, και τοποθετείται κυρίως κατα μήκος ενός τοίχου, στη μέση  όλων των άλλων τραπεζιών του χώρου δεξιώσεων. Συνήθως οι νεόνυμφοι κάθονται ακριβώς στη μέση, οι κουμπάροι ακριβώς δίπλα τους, και έπειτα οι γονείς του ζευγαριού και τα αδέλφια τους (αν δεν είναι παντρεμένα), συμμετρικά, και παράλληλα όπου είναι δυνατόν, εναλλάξ, ένας άνδρας, μία γυναίκα. Τα παρανυφάκια κάθονται στο τραπέζι που κάθονται οι γονείς τους.

[slideshow id=2]

5. Τολμήστε ανατροπές!!

Φυσικά και δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε έτσι! Θα μπορούσαν για παράδειγμα να καθίσουν όλες οι φίλες της νύφης δίπλα της και όλοι οι φίλοι του γαμπρού από τη δική του πλευρά. Ή αν δεν σας αρέσει η ιδέα να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους καλεσμένους-φίλους σας, να ενωθείτε με το υπόλοιπο γαμήλιο πάρτυ, και να καθίσετε σε ένα στρογγυλό τραπέζι, όπως όλοι, με τους φίλους σας και τους συντρόφους τους.

6. Τακτοποιήστε τους γονείς σας.

Παραδοσιακά, οι γονείς του ζευγαριού κάθονται στο ίδιο τραπέζι στη Γαμήλια Δεξίωση, μαζί με τους παππούδες. Αν όμως οι γονείς σας ή του καλού σας, είναι χωρισμένοι, και δεν αισθάνονται άνετα να καθίσουν δίπλα-δίπλα, ίσως και να είναι καλύτερα να έχει κάθε γονιός ένα δικό του τραπέζι με τους οικείους του. Άλλη μία ιδέα είναι να έχετε στο κεντρικό τραπέζι τον γονιό που σας μεγάλωσε με τον/την σύντροφό του, και τους γονείς που είναι ακόμα παντρεμένοι από την άλλη πλευρά (ούφ, μπέρδεμα!).
Θυμηθείτε πως υπάρχει ευελιξία σε αυτά τα ζητήματα, και φυσικά μη διστάσετε να μιλήσετε και με τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν αποφασίσετε οριστικά.

7. Ηρεμήστε τα πνεύματα

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια μέλη της οικογένειας δεν τα πηγαίνουν καλά. Ή ακόμα και που δεν έχουν καν μιλήσει για χρόνια. Λογικό είναι να θέλετε να τους κρατήσετε όσο πιο μακριά γίνεται τον έναν από τον άλλο. Σκεφτείτε και αυτές τις περιπτώσεις πριν καν αρχίσετε να φτιάχνετε το σχεδιάγραμμά σας, ώστε να το έχετε κατά νου εξαρχής και να ξεκινήσετε τοποθετώντας τη θεία Άννα στο τραπέζι 3 τέρμα δεξιά, και τη θεία Ιωάννα στο τραπέζι 15 τέρμα αριστερά. Είναι σίγουρο ότι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα και δεν θα έχετε παρατράγουδα…

8. Κάντε και κανένα προξενιό!

Το σύνηθες είναι να κατανείμετε τους καλεσμένους στα τραπέζια κάπως έτσι:  εδώ οι φίλοι από το στρατό, εδώ οι συνάδελφοι, εκεί παλιοί συμφοιτητές. Σίγουρα θα περάσουν όμορφα και ειδικά αν έχουν να βρεθούν καιρό είναι μια καλή ευκαιρία να πουν τα νέα τους. Για σκεφτείτε όμως το ενδεχόμενο να ταιριάξετε τους καλεσμένους έτσι ώστε να υπάρχουν δυνατότητες και για καινούριες γνωριμίες;;!! Μπορείτε να μπερδέψετε τους φίλους σας, και να τους ταιριάξετε σύμφωνα με το ένστικτό σας. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να τα πάνε ιδιαιτέρως καλά τελικά. Ποτέ δεν ξέρει κανείς…

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *