20
Dec
2011

Συνταγή για βασιλόπιτα με καρύδια

Η Βασιλόπιτα είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα των χριστουγέννων και από τα πιο όμορφα. Φέρνει χαρά και ευλογία στο σπίτι ενώ κόβεται την ημέρα της πρωτοχρονιάς, την ημέρα του Αγίου Βασιλείου. Ο τυχερός που θα βρει το “φλουρί”, λέγεται ότι θα έχει μια χρονιά γεμάτη τύχη,υγεία και ευτυχία.
Ακολουθήστε τη συνταγή για βασιλόπιτα και πάμε να φτιάξουμε μαζί την πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχετε δοκιμάσει!βασιλοπιτα συνταγη

Υλικά συνταγής:

  • 1/2 κιλό αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο)
  • 1 κουτάλι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 5 αυγά
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού σόδα σκόνη
  • 1/2 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1,5 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση συνταγής:

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε μαρέγκα.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών έναν έναν, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και και την προσθέτουμε στο μίξερ χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε ακόμα το αλάτι και και τη βανίλια.
Προσθέτουμε στο μίξερ το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Στο τέλος ρίχνουμε την μαρέγκα και τα καρύδια με το χέρι, χρησιμοποιώντας σπάτουλα, ανακατεύουμε με προσοχή για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 32 εκ. Βάζουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε το μείγμα μας.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 °C για περίπου μία ώρα.
Μόλις κρυώσει βγάζουμε τη λαδόκολλα, βάζουμε το τυχερό φλουρί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και (εάν θέλουμε) αμύγδαλα.

Tips: 1) Το μυστικό για τη αφράτη ζύμη είναι το πολύ καλό χτύπημα!
2) Το βούτυρο θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά πριν χρησιμοποιηθεί!

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!!!!

You may also like

τερινα τυριων
Συνταγή τερίνας τυριών
Συνταγή για χοιρινό φιλέτο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί συνοδευόμενο από κένελ τυριού και τοματάκι τσέρι.
Συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο
Συνταγή prosciutto με mango και δυόσμο

25 Responses

  1. θανασης

    στη συνταγη δεν υπαρχει ΣΟΔΑ .για ποια σοδα μηλατε στην εκτελεση??

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Κύριε Θανάση σας ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Η συνταγή διορθώθηκε. Σας ευχόμαστε Χρόνια πολλά και καλή επιτυχία με τη Βασιλόπιτα!!!

  2. Μαρία φιλόπουλος

    Θά δοκιμάσω τήν συνταγή γιά τήν έρχόμενη Πρωτοχρονιά. Εύχομαι νά μού άρεσει ή βασιλόπιτα. Καλή Χρονιά.

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Ακολουθείστε τη συνταγή και θα φτιάξετε την πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχετε δοκιμάσει!!! Καλές γιορτές κυρία Φιλόπουλος και Καλή Χρονιά. Περιμένουμε σχόλιο την πρωτοχρονιά, μόλις την δοκιμάσετε!!

  3. Γιαννης

    Φέτος δοκίμασα να κανω αυτή τη συνταγή,τα λογια ειναι περιτα! απλα καταπληκτική! σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μας κύριε Γιάννη!! Σας εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία!!

  4. Μαρία φιλόπουλος

    Κύριε Γιώργο, δέν πίστευα ποτέ ότι υπάρχει τόσο άπίθανα γευστική Βασιλόπιτα. Είμαι πολύ τυχερή πού βρήκα τήν συνταγή σου καί μέ ύπερηφάνεια θά τήν μεταδώσω στήν οίκογένειά μου Όφείλω νά σέ συγχαρώ καί νά σέ ευχαριστήσω πού τήν μοιράστηκες μέ άλλους. Ζώ μακριά από τήν όμορφη Πατρίδα άλλα θά σέ θυμάμαι μέ πολύ άγάπη καί εύγνωμοσύνη.

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλημέρα κυρία Φιλόπουλος,
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η βασιλόπιτα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Συγχαρητήρια που συνεχίζετε την παράδοση και κρατάτε τα όμορφα ελληνικά έθιμα! Σας έυχομαι Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία και πολλές ευτυχισμένες στιγμές!! Εκεί στα ξένα να περνάτε καλά και προπάντων “Ελληνικά”…

  5. τζένη

    Γειά σας και Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά..Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατι δεν κατάλαβα κατι στην βασιλόπιτα.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ?και κάτι ακόμα.Ανακαεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουνερ μαζι με το κονιακ και το γάλα πριν το ρίξουμε στο μείγμα?Σας ευχαριστω περιμένω σύντομα απάντηση σας!!!!!

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλησπέρα κυρία Τζένη και Χρόνια πολλά,
      1) Κοσκινίζουμε μόνο το αλεύρι,
      2) Μπορούμε να ανακατέψουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και να το ρίξουμε σιγά σιγά στο μίξερ μας, ή να προσθέσουμε στο μίξερ το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και το γάλα να συνεχίσουμε το ανακάτεμα και μετά να ρίξουμε σιγά σιγά το αλεύρι μόνο του, αφού έχουμε κατεβάσει ταχύτητα.
      Είχατε δίκιο δεν ήταν διατυπωμένο καλά και το διόρθωσα. Πιστεύω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος που έρχεται. Καλή επιτυχία με τη συνταγή της βασιλόπιτας, περιμένουμε σχόλιο την πρωτοχρονιά, μόλις την δοκιμάσετε!!

  6. τζένη

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας….Θα ήθελα να σς ρωτήσω και κάποια πράγματα επιπλέον…Το γάλα πρπει να είναι φρέσκο η παστεριωμένο?τα καρύδια μπορουμε και να τα κάνουμε σκόνη στο μούλτι?….και κάτι επιπλέον εχω ταψι 34εκ θα υπάρξει πρόβλημα στο φούσκωμα της ζύμης?Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποια κομμάτια σκοκολάτας?Συγγνώμη αν σας κούρασα με τις πολλες ερωτήσεις μου………..

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλησπέρα σας και πάλι κυρία Τζένη,
      1) Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο.
      2) Το ταψί, επιθυμητό θα ήταν, να είναι 32 εκ , αν δεν έχετε, δανειστείτε ένα αλλιώς, κάντε τη βασιλόπιτα σε αυτό των 34 εκ. , Απλώς προσέξτε στο ψήσιμο, γιατί υπάρχει περίπτωση να ψηθεί η βασιλόπιτα σε λιγότερο από 1 ώρα.
      3) Η γεύση, το μεράκι και η φαντασία στη μαγειρική είναι υποκειμενική. Οπότε μπορείτε να προσθέσετε ότι αρέσει σε εσάς ή στα αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία θα μοιραστείτε τη βασιλόπιτα. Σταφίδες,ή κομμάτια σοκολάτας, ή και ξηρούς καρπούς είναι κάποια υλικά που θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει. Το ίδιο ισχύει και για το ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο καρύδι. Απλώς το χοντροκομμένο θα δώσει καλύτερη αίσθηση στη βασιλόπιτα σας.
      Πιστεύω να σας κάλυψα. Χρόνια πολλά και πάλι και ευτυχισμένο το νέο έτος που έρχεται!!

  7. maria

    μπορω να αντικαταστησω το κονιακ με ρακι;χρονια πολλα και καλη χρονια.

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλημέρα Μαρία και Χρόνια Πολλά,
      Θα σας πρότεινα να μην αντικαταστήσετε το κονιάκ με ρακί. Θα δώσει διαφορετική γεύση και άλλο άρωμα στη βασιλόπιτα.
      Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος που έρχεται. Καλή επιτυχία με τη συνταγή της βασιλόπιτας.

  8. τζένη

    καλησπέρα και πάλι συγγνώμη και πάλι για την ενόχληση…την μαρέγκα στο μείγμα πότε την ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου?πριν ρίξουμε τα αυγά?ευχαριστώ….σημέρα θα την φτιάξω!!!!

  9. τζένη

    εννούσα οτι την μαρέγκα την ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο πριν τους κρόκους?ευχαριστω και Χρόνια πολλά

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλησπέρα κυρία Τζένη,
      Την μαρέγκα την ρίχνουμε στο τέλος μαζί με τα καρύδια, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με προσοχή ώστε να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Καλή επιτυχία και καλή Χρονιά!!!!

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Αντιγόνη σας ευχαριστούμε για τις ευχές!! Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία!!!

  10. τζένη

    Καλημέρα,Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα σε όλους..Λοιπόν η βασιλοπιτα ήταν η καλύτερη που έχω φτιάξει…Όλοι μου είπαν συγχαρητήρια και μου ζήτησαν την συνταγή..Αυτό που μου άρεσε ήταν η δεμένη γέυση και το πόσο αρωματισμένη ήταν.Την διαφορα την έκαναν τα χοντροκομμένα καρύδια…Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή της βασιλόπιτας και τις κατατοπιστικές σας οδηγίες….Να είστε πάντα καλα!!!!!!

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Καλημέρα σας Τζένη,
      χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η βασιλόπιτα του Carpe Diem. Σας εύχομαι η νέα χρονιά να είναι δημιουργική, γεμάτη υγεία και ευτυχία. Καλή Χρονιά!!!!!

  11. Ρούλα

    Καλη χρονια, η συνταγή της βασιλοπιτας ήταν απλά καταπληκτική!!! Απίστευτα αφράτη και νόστιμη, ευχαριστούμε θερμά που τη μοιραστηκατε!!!!

    1. Γεώργιος Δαμάσκος

      Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή της βασιλόπιτας, εύχομαι η νέα χρονιά να είναι τόσο γλυκιά όσο γλυκιά ήταν και η βασιλόπιτα που φτιάξατε μαζί μας. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!!

  12. Βικυ

    Ηταν η πρωτη φορα που εφτιαξα βασιλοπιτα και ολοι νομιζαν οτι την πηρα απο το ζαχαροπλαστειο. ευχαριστω πολυ δοκιμαστε την

Leave a Reply