5
Jan
2012

Συνταγή για Δίπλες

Από τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας, για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι Δίπλες. Οι δίπλες είναι ένα πατροπαράδοτο γλυκό που μπορεί να προσφερθεί όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και σε μεγάλες χαρές όπως σε γάμους,σε αρραβώνες και σε βαπτίσεις. Τα υλικά που θα χρειαστούμε υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά θέλει δεξιοτεχνία και μεράκι στην εκτέλεση της συνταγής. Τι λέτε πάμε να τις φτιάξουμε παρέα; syntagi gia diples

Υλικά Συνταγής: 

  •  1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 4 κουτάλια σούπας ζάχαρη άχνη
  • 10 αυγά
  • 1 κουτάλι τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • τριμμένο καρύδι για στόλισμα
  • κανέλα

Εκτέλεση Συνταγής:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Ανοίγουμε στη μέση μια τρύπα και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 30′.
Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη μας και ανοίγουμε φύλλα. Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά θα πρέπει να το κόψουμε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 εκατοστών και πλάτους περίπου 5 εκατοστών. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι να γίνει όλη η ζύμη λωρίδες.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι μας και το αφήνουμε λίγο να κάψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο λάδι μία  μία λωρίδα, την αφήνουμε πολύ λίγο χρόνο, ώστε να πάρει λίγο χρώμα, και με τη βοήθεια  πιρουνιών την τυλίγουμε γρήγορα σαν φλογέρα.
Κάθε μία δίπλα που τελειώνουμε από το τηγάνισμα την βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5′-10′.

Για το μέλωμα:

Για να μελώσουμε τις δίπλες θα πρέπει οι δίπλες αλλά και το συρόπι να είναι απαραίτητα κρύα. Ρίχνουμε λοιπόν προσεκτικά μία μία δίπλα στο σιρόπι και την βγάζουμε σε μια πιατέλα. Κάνουμε το ίδιο για όλες τις δίπλες μας.

Για το στόλισμα:

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζουμε στην πιατέλα ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουμε όλες τις δίπλες.

Αντί για το σιρόπι μπορούμε να πασπαλίσουμε τις δίπλες μας με ζάχαρη άχνη!!

Χρόνια πολλά και καλή επιτυχία!

You may also like

τερινα τυριων
Συνταγή τερίνας τυριών
Συνταγή για χοιρινό φιλέτο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί συνοδευόμενο από κένελ τυριού και τοματάκι τσέρι.
Συνταγή για αναδομημένο κρητικό ντάκο
Συνταγή prosciutto με mango και δυόσμο

Leave a Reply