Στολισμός Δεξίωσης με Βασιλικό.

Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για το στολισμό μιας Δεξίωσης (είτε Γάμου, είτε Βάπτισης). Μία πολύ όμορφη, πρωτότυπη αλλά και οικονομική πρόταση είναι το φυτό  Βασιλικός. Την ιδέα αυτή την υλοποιήσαμε για το στολισμό της Αίθουσας Δεξιώσεων μας στη Βάπτιση των διδύμων, της Ειρήνης και του Διονύση, στις 28 Αυγούστου 2011.
Τα χρώματα που είχε επιλέξει η ευτυχής μαμά για να ντύσει την Αίθουσα μας  ήταν το ροζ απαλό καθώς και το γαλάζιο. Το κεντρικό τραπέζι είχε στολιστεί με λευκό τούλι στο οποίο είχαν πλεχτεί κορδέλες σε γαλάζιο και ροζ απαλό χρώμα. Αριστερά και δεξιά του τραπεζιού υπήρχαν δυο πανέμορφες λευκές γλάστρες με Βασιλικό καθώς και μικρά γλαστράκια τα οποία είχαν στολιστεί με λευκό τούλι για κάθε άτομο της οικογενείας που θα καθόταν στο κεντρικό τραπέζι.
Στα τραπέζια των καλεσμένων είχαν στρωθεί 2 ροζ  κορδέλες και 2 γαλάζιες κορδέλες ενώ στο κέντρο του κάθε τραπεζιού υπήρχε μια λευκή μεγάλη γλάστρα με Βασιλικό. Επίσης στα τραπέζια των καλεσμένων είχαν τοποθετηθεί μικρά γλαστράκια βασιλικού ντυμένα σε λευκό τούλι για αναμνηστικά δωράκια για όλους τους καλεσμένους.
Στο τραπέζι των ευχών είχαν τοποθετηθεί 2 μεγάλες λευκές γλάστρες με Βασιλικό και 6 μικρά γλαστράκια, ενώ υπήρχαν και 2 μεγάλες γυάλες με σοκολατάκια και marsmallow σαν δώρο για τις ευχές που έγραφαν οι καλεσμένοι στο βιβλίο ευχών.
Στις ίδιες αποχρώσεις του ροζ και του γαλάζιου είχε στολιστεί και ο εξωτερικός μας χώρος. Λευκά φαναράκια με ροζ και γαλάζιες κορδέλες κρεμόντουσαν από τις ελιές  και από το πεύκο, ενώ στους βραχόκηπους υπήρχαν ροζ και γαλάζιες μαξιλάρες. Στις σκάλες της κυρίας εισόδου είχαν τοποθετηθεί 8 μεγάλες λευκές γλάστρες με βασιλικό και 4 μεγάλα λευκά φανάρια.

Σας άρεσε η ιδέα;; Τι λέτε πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα το Βασιλικό, και να δείτε φωτογραφίες από το Στολισμό της Βάπτισης;;;

Ο βασιλικός είναι έντονα αρωματικό, ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών, με δριμεία γεύση. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, πράσινα έντονα ή σκούρα ανάλογα  την ποικιλία. Τα άνθη του είναι μικρά, λευκά ή λευκο-ρόδινα. Υπήρξε πηγή έμπνευσης από παλαιοτάτων χρόνων, υμνήθηκε, τραγουδήθηκε και έμεινε παράδοση σε πολλά δημοτικά τραγούδια και παροιμίες.Διακόσμηση Δεξίωσης με Βασιλικό

Το φυτό Βασιλικός προέρχεται από την Ινδία. Ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους Ινδούς  ιερό φυτό και καλλιεργείται έξω από τους ναούς. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βασιλεύς» και φανερώνει την εκτίμηση που έτρεφαν για αυτόν οι αρχαίοι λαοί ( λέγεται    ότι  ο  Μέγας  Αλέξανδρος από την εκστρατεία του στις Ινδίες έφερε μαζί του «το φυτό του βασιλιά»). Πέρασε από την Αφρική, την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στις χώρες της Μεσογείου μια και αγαπάει το ζεστό κλίμα και τον ήλιο. Για τους Ρωμαίους, ο βασιλικός, ήταν σύμβολο των ερωτευμένων.
Εκτός από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είναι γνωστή η χρήση του και στη μαγειρική ( οι  Ρωμαίοι νοστίμιζαν με χλωρό βασιλικό τις σαλάτες τους).
Στην Ελλάδα, θεωρείται επίσης ιερό φυτό και έχει αγαπηθεί από το λαό όσο κανένα άλλο. Στην Αθήνα της αρχαιότητας, υμνήθηκε μέσα από την ποίηση και έμεινε στις παραδόσεις. Στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, μοσχοβολούσαν οι γειτονιές βασιλικό και ασβέστη. Τον λέμε και «σταυρολούλουδο» γιατί θεωρείται ότι φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρός και το άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη στην ανακάλυψή του. Στα Θεοφάνεια, ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμό, βουτώντας ένα κλαδί βασιλικού μέσα στο αγίασμα. Στη γιορτή της υψώσεως του Τίμιου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός, ενώ παλαιότερα φυλάσσονταν για τη γιορτή της επόμενης χρονιάς. Στη λαϊκή μας παράδοση, ο βασιλικός συμβολίζει την αγαπημένη γυναίκα, ίσως γιατί οι γυναίκες τον χρησιμοποιούσαν παλιά ως καλλυντικό, συμβολίζει ακόμα την αγάπη, τον πλούτο, τον εξορκισμό και την προστασία, ενώ σε αρχαίες λατρείες συνδεόταν με τη γονιμότητα και το πάθος.

Στολισμός τραπεζιού με Βασιλικό

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *