Ήθη & Έθιμα του Γάμου

Στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά τα έθιμα που έχουν θέμα το Γάμο και ποικίλουν ανά περιοχές. Εμείς εδώ μαζέψαμε τα περισσότερο διαδεδομένα ήθη και έθιμα που είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα.Ήθη και Έθιμα Γάμου

Στρώσιμο Νυφικού Κρεβατιού

  • Κατά τη διάρκεια στρωσίματος του κρεβατιού, οι καλεσμένοι συνηθίζεται να πετάνε χρήματα, κουφέτα και ρύζι σε συμβολισμό οικονομικής άνθησης,γονιμότητας και ευημερίας του Ζευγαριού
  • Κατά τη διάρκεια στρωσίματος του κρεβατιού, είθισται να το στρώνουν  ανύπαντρες κοπέλες με λευκά σεντόνια και ο Γαμπρός πρέπει να το ξεστρώσει 3 φορές επειδή “δεν το έστρωσαν καλά”.
  • Πρέπει να ριχθεί τουλάχιστον  ένα παιδάκι πάνω στο κρεβάτι για γρήγορη απόκτηση παιδιών. Πιστεύεται ότι το πρώτο παιδάκι που θα ριχθεί στο Νυφικό κρεβάτι αν είναι αγόρι τότε το πρώτο παιδί του Ζευγαριού θα είναι αγόρι, ενώ αν ριχθεί κορίτσι, πιστεύεται ότι το πρώτο παιδάκι που θα αποκτήσει το Ανδρόγυνο θα είναι κοριτσάκι.
  • Το Νυφικό κρεβάτι συνηθίζεται να στρώνεται 2 ημέρες πριν το γάμο, αφού στρωθεί και αφού αποχωρήσουν οι καλεσμένοι, το Ζευγάρι πρέπει να χωρίσει για λίγο (να μην ειδωθούν) ως την μεθεπόμενη ημέρα που είναι ο Γάμος τους.Λεφτά, ρύζι και κουφέτα στο Γαμήλιο Κρεβάτι

Προετοιμασία και Ντύσιμο Γαμπρού – Νύφης

Όταν η Νύφη προετοιμάζεται για το Γάμο, οι άγαμες προσκεκλημένες κοπέλες του Γάμου γράφουν με μολύβι τα ονόματά τους στη σόλα των  παπουτσιών της Νύφης. Όποια ονόματα θα σβηστούν μετά το τέλος του Γλεντιού εκείνες θα παντρευτούν πρώτες.

Άλλο ένα ωραίο έθιμο, είναι αυτό με τα χρήματα που βάζουν στα γοβάκια της Νύφης, αλλά διαφέρει από μέρος σε μέρος ανάλογα με το ποιος βάζει τα χρήματα και υπό ποιες συνθήκες.

Όταν την ημέρα του Γάμου ξεκινάει να ντυθεί ο Γαμπρός, τοποθετούνται μερικά κουφέτα στην τσέπη του σακακιού του. Μετά το μυστήριο του Γάμου , αυτά τα κουφέτα μοιράζονται στις άγαμες κοπέλες των στενών συγγενών και φίλων, οι οποίες σύμφωνα με το έθιμο θα τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν τον άνδρα που θα παντρευτούν.

“Στο τέλος ξυρίζουν το Γαμπρό“. Η ολοκλήρωση του Γαμπριάτικου ντυσίματος τελειώνει με το ξύρισμα. Κάποτε το ξύρισμα αυτό το αναλάμβανε ο μπαρμπέρης της γειτονιάς υπό την συνοδεία βιολιού, τώρα το έχουν αναλάβει οι φίλοι και ο κουμπάρος του Γαμπρού.

Ξένες πολιτισμικές Επιρροές

Τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει διάφορα έθιμα που δεν είναι ελληνικά. Ένα από αυτά είναι η “Καλτσοδέτα” και η “Ανθοδέσμη”. Κατά τη διάρκεια του Γλεντιού η Νύφη με γυρισμένη την πλάτη προς τις ανύπαντρες προσκεκλημένες κοπέλες, που έχουν μαζευτεί στην πίστα, πετάει τη νυφική Ανθοδέσμη της και όποια την πιάσει εκείνη θα παντρευτεί πρώτη. Το ίδιο θα κάνει και ο Γαμπρός, αφού βγάλει την Καλτσοδέτα από τη Νύφη, θα την ρίξει και αυτός με γυρισμένη την πλάτη στους ανύπαντρους προσκεκλημένους νεαρούς. Στο τέλος της διαδικασίας ο νεαρός και η κοπέλα θα πρέπει να χορέψουν κάποιο βαλς.

Το πιο συνηθισμένο Έθιμο που τηρείται πάντα είναι η καθυστέρηση της Νύφης να πάει στο Γάμο!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *